BAHAN - BAHANNYA
250 g mentega
300 g gula perang
4 biji telur gred A
1 camca besar coklat paste
1 camca teh esen vanilla
300 g tepung gandum*
100 g serbuk koko*
Secubit garam*
1 1/3 camca teh soda bicarbonate*
1 1/3 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
325 ml susu segar
CARA
1-Lenser tin bulat berukuran 11 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Panaskan oven ada suhu 175C.
2-Putar mentega dan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu sambail terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, coklat paste dan putar rata.
3-Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar rata.
4-Tuang dalam tin tadi dan bakar selama 50 minit atau hingga masak, ikut tahap kepanasan oven masing-masing.
1-Lenser tin bulat berukuran 11 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Panaskan oven ada suhu 175C.
2-Putar mentega dan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu sambail terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, coklat paste dan putar rata.
3-Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar rata.
4-Tuang dalam tin tadi dan bakar selama 50 minit atau hingga masak, ikut tahap kepanasan oven masing-masing.
Untuk Coklat Ganache
300gm Non Dairy Whipping cream
400gm cooking chocolate
1 sdb butter / majerin
2 sdb madu (untuk dapatkan coklat yang berkilat)
Cara:
1- Masukkan whipping cream dan coklat yang telah dicincang (secara double boiled)
kacau hingga sebati
2- Tambahkan butter dan madu kacau lagi
3- Biar hingga semalam untuk dapatkan hasil ganache yang sebati dan jika masih cair masukkan sekejap dalam peti ais dalam 2 jam selepas itu hias atas kek ikut kreativiti. Selamat Mencuba ...
lapaq kek la plak...
ReplyDelete