Dulu dekat ofis lama kalo buat makan-makan mesti ader lauk nih masak lemak daging salai.. rasanya memang sedap..dengan kelembutan daging..iala daging tuh dah disalai terlebih dahulu lembutla.Tapi kalo nak ikutkan I memang tak suke makan masak lemak segala jenis masak lemak masa zaman muda remaja dulu, entah kenapa bila lepas kawin nih dah suke.mungkin sebab my hubby suke makan masak lemak kot walaupun dia bukan la dari negeri minangkabau..
layan resepi ya
Bahan:
1-1/2 kilo Daging batang pinang (basuh, salut garam skit dan panggang hingga masak)
2-15 biji cili padi *
3-1 inci kunyit hidup*
4- 1/2 halia *
5- 3 ulas bawang putih*
6-4ulas bawang merah* ( * semua bahan ni tumbuk sekali)
7-8 biji belimbing buluh
8- 3 batang serai diketuk
9-200ml santan pekat
10- garam secukup rasa
11- 2 keping asam keping
12- 1 sudu kecil gula
13- 400ml air
Cara:
1- Hiris daging yang dipanggang tadi dan gaul dengan semua bahan tumbuk tadi
2-Masukkan dalam periuk semua bahan tadi tambah air dan serai masak biar sebati
3- Masukkan asam keping dan belimbing buluh tambahkan dengan garam dan gula juga santan
4- Masak biar mendidih padam api.. sedap dimakan dengan nasi panas..
No comments:
Post a Comment