Bahan:
1- 1 kotak instant lasagna
Untuk kuah daging
- 250gm daging cincang
-3 sudu tomato puri
-parutan lobak merah
-bawang bengala di cincang dadu
-garam dan lada hitam secukup rasa
-cincangan daun pasli
-1 sudu besar minyak zaitun
Cara:
1- panaskan minyak dan pan
2-Tumis bawang hingga layu
3-Kemudian masukkan daging dan tomato puri serta parutan lobak merah tadi. Jika terlalu pekat tambah 1/2 air.
4- Perasakan dengan lada hitam dan garam serta tabur cincangan daun pasli tadi.
5-Masak hingga kuah agak pekat dan padamkan api.
Untuk kuah putih
Bahan:
-200 ml fresh milk
-100gm mozarella cheese parut
-garam dan lada hitam secukup rasa
-cincangan daun pasley
-sedikit serbuk ayam know
Cara buat:
1- Masukkan semua bahan dalam non stik pan dan panaskan hingga cheese larut dalam susu.
Penyediaan lasagna
1- Gris bekas caserole dengan butter terlebih dahulu
2- lapiskan kulit lasagna dalam bekas tahan panas atau caserole.
3-kemudian letak inti daging selapis. Kemudian lapis lagi dengan kulit lasagna. Buat lapisang hingga habis yang diakhiri dengan kulit lasagna.
4-Akhir tuang kuah putih atas lapisan terakhir dan bakar pada suhu 180 c selama 20minit.
5-Hidangkan masa panas.
No comments:
Post a Comment