Bahan untuk kek
250gm Butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur - gred B
1½ cwn gula kator
½ cwn susu cair
1½ cwn tepung gandum*
1 sdt Baking powder*
1 sdt Soda bikabonat* (diayak dahulu)
1 sdt esen vanilla
Lapisan Cheese
250gm Cream Cheese
1 cwn gula kastor
1 biji telur - gred B
Blueberry filling secukupnya
Cara :-
1- Cairkan butter - masukkan serbuk koko & kacau rata.
2- Dalam mangkuk lain, pukul telur & gula (guna wisk saja) smpiai sebati.
3- Kemudian campurkan dgn bancuhan butter td...kacau smpai sebati.
4- Masukkan susu cair, kacau lagi...
5- Masukkan tepung, kacau sehingga sebati & masukkan esen vanila.
6- Panaskan oven
7- Alas loyang saiz 10 X 10 X 1inci dgn griss paper (biarkan terjuntai sedikit)
8- Masukkan bancuhan coklat ke dlm loyang
9- Bakar selama 20min - guna api atas bawah
Sementara tggu bahan choc. masak sedikit, kita sediakan bahan cheese..
- Pukul cream cheese sehingga gebu.
-Masuukan gula > pukul lg hingga sebati.
-Masukkan telur > pukul lagi hingga sebati
-Selepas 20min..keluarkan bahan choc yg separuh masak tadi...tuangkan bahan cheese..ratakan keseluruh atas kek...
-Paipkan blueberry filling dan lorekkan ikut suka..
-Bakar lg selama 15min atau sehingga cheese masak...
-Hidangkan bila dah sejuk
No comments:
Post a Comment