Bahan
1- 6 Biji pisang berangan atau pisang aper pun tak kisah
2- 1 1/2 cawan tepung gandum*
3-1 sudu kecil soda bikarbonat*
4-1 sudu kecil serbuk penaik*
5- 20 gm serbuk koko* (ayak sekali semua bahan ni *)
6- 1 cawan gula perang
7- 4 biji telur saiz A
8- 1 cawan minyak jagung (kalau tak ade minyak masak pun boleh la)
9- 1 sudu kecil esen pisang/esen vanila pun ok
Caranya:
1-Pisang dilenyek dan letak sebelah
2-Panaskan oven 175C selama 7 min
3- Satukan minyak, telur dan gula hingga sebati
4- Masukkan esen pisang dan pisang yang telah dilenyek kacau sebati
5- Tambahkan tepung sedikit demi sedikit kacau sebati dan masukkan dalam acuan yang telah dialas dengan kertas minyak dan mentega. Acuan berukuran 9 cm
10- Bakar hingga masak suhu 175C selama 45 min ikut kepanasan oven masing-masing.
##nota-Untuk hasil terbaik- letakkan adunan di bahagian bawah sekali dengan kepanasan api atas dan bawah.
No comments:
Post a Comment