Friday, April 30, 2010

Ayam Panggang Masam-Manis Sunkist

Untuk menyambut tetamu malam ni resepi ringkas tapi bergaya...cehhh ...iala sebab tetamu datang time kita balik kerja.. so tak payah kalut-kalut nak masak bersungguh.. saya hidangkan nasi putih, sayur dan ayam panggang nih di tambah buah-buahan, menu makan malam yang simple. Untuk ayam ni saya dah perap semalam so balik jer dari ofis sumbat ayam tuh dari oven sementara tu masak nasi, masak sayur dan potong buah-buahan..kan senang...tak ler tergesa-gesa sangat..ok untuk Ayam tu cam nih yer cara pembuatannya...

Bahan

1- 1 ekor ayam dibasuh dengan tepung supaya tidak bau hanyir (ini petua turun temurunla keluarga saya)
2- 3 ulas bawang merah*
3- 3 ulas bawang putih* - ditumbuk
4-serbuk kunyit untuk digaul pada ayam
5-garam secukup rasa
6-sebiji oren sunkist diperah jusnya
7-serbuk lada hitam
8-3 sudu besar gula
9-2 sudu madu


Caranya

1-Ayam tadi digaul dengan garam dan serbuk lada hitam
2- campurkan bahan tumbuk, jus oren, gula dan madu gaul, dan lumur pada ayam luar dan dalam isi ayam
3-Biar semalam dan bakar dalam suhu 200C dalam 50min.
4-Sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment