Sunday, May 2, 2010

Ayam Goreng Tomyam

Dunia masakan boleh dipelbagaikan jika mempunyai minat dan kreatif. Dari pelbagai rasa hinggalah pelbagai rupa. Cadangnya masa tengah membasuh ayam tadi nak masak ayam goreng kunyit jer dan ada kuah sikit la. Tiba-tiba tumbuk jer bawang, halia, serai dan tumis jadi resepi lain.. iaitu ayam goreng tomyam.Cara masak mudah dan cepat jer penyediaan nya. Layan resepi yer..

Bahan untuk ayam

1- Ayam setengah ekor potong ikut suker dan gaul dengan kunyit, selepas tu goreng


Bahan untuk rempah


1- Bawang merah, bawang putih halia ditumbuk halus

2- Serai tumbuk kasar

3- 2 sudu besar pes tomyam

4-cili padi ikut kepedasan ditumbuk kasar

5-garam sesedap rasa

6- 3 helai daun limau purut

7- lobak merah di potong memanjang


Caranya


1- tumis semua bahan tumbuk hingga naik bau

2-masukkan pes tomyam

3-tambah sedikit air

4-masukkan ayam yang telah digoreng tadi biar mendidih dan tambah garam secukup rasa

5-perlahankan api tambah lobak merah dan daun limau purut.

6- agak sebati semua padamkan api dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment