Bahan inti
1- rm 1/2 Biji kelapa parut
2- 2 Ulas bawang merah dihiris *****
3- 2 batang serai *****
4-Cili kering 5 biji *****
5-30 gm udang kering ***** mesin hingga lumat
6-udang hidup yang jenis kecil tu sedikit
7-Garam dan gula sesedap rasa
Cara
1- Blend semua bahan yang bertanda **** hingga lumat, masukkan kelapa tadi dan blend kasar.
2-Panas minyak sesudu, masukkan semua bahan blend tadi, masukkan udang dan perasakan dengan garam dan gula.
Untuk kulit
1- 2 biji ubi keledek putih di rebus hingga empuk
2- 2 cawan tepung gandum
Cara
1- Ubi keledek di lenyek dan campur dengan tepung gandum gaul hingga sebati.
2- Lepas tu buat bulat kecil-kecil dan masukkan inti ditengah.
3- Goreng hingga masak
####akan hasilkan lebih kurang 17 biji
Ni yang dibuat frosen, goreng separuh masak dan masuk dalam freezer. Nak bakar separuh masak pun boleh
No comments:
Post a Comment