Sunday, January 23, 2011

Asam Pedas Ikan Pari Nenas

Hari ni saya masak Asam Pedas Ikan Pari Bernenas. Dah lama tak makan asam pedas ala Melaka ni. Tapi kali ni lain skit saya masak letak nenas madu..huhh memang sedap rasa masam-masam manis asli bukan manis gula tuhh..Tambahan terasa isi ikan yang banyak iala dah ikan pari kan..banyak isi. Layan resepi seperti dibawah ya:


500 gm ikan pari
5 sudu besar cili kisar
1/2 biji nenas separuh masak dipotong serong
6 tangkai daun kesom
1 biji tomato belah 4
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar* dikisar
3 sudu besar minya untuk menumis
2 sudu besar sos tomato
2 keping asam keeping
1300 ml air

1/2 sudu besar lada hitam dikisar
Garam sesedap rasa

Cara:
1-Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar hingga naik bau
2-Kemudian masukkan cili kisar masak hingga hilang bau cili.
3- Masukkan ikan pari dan tambah air, gaul sekata tambah asam keping. Tambah serbuk lada hitam.
4- Kemudian masukkan sos tomato, daun kesom dan perasakan dengan garam.
5-Akhir sekali tambah nenas masak dalam 5 minit padamkan api dan letak tomato. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment