500 gm ikan pari
5 sudu besar cili kisar
1/2 biji nenas separuh masak dipotong serong
6 tangkai daun kesom
1 biji tomato belah 4
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar* dikisar
3 sudu besar minya untuk menumis
2 sudu besar sos tomato
2 keping asam keeping
1300 ml air
1/2 sudu besar lada hitam dikisar
Garam sesedap rasa
Cara:
1-Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar hingga naik bau
2-Kemudian masukkan cili kisar masak hingga hilang bau cili.
3- Masukkan ikan pari dan tambah air, gaul sekata tambah asam keping. Tambah serbuk lada hitam.
4- Kemudian masukkan sos tomato, daun kesom dan perasakan dengan garam.
5-Akhir sekali tambah nenas masak dalam 5 minit padamkan api dan letak tomato. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment