Thursday, January 27, 2011

Olio Spageti Seafood

Menu makan malam malam ni simple dan sedap jer..Buka peti doremon tengok semua bahan lengkap untuk masak spagetti jadi saya hentam la masak Olio Spageti Seafood. Janamnji kenyang tak yah makan luar. Ooo nampak tak pokok pasley kat bawah tu kutip dekat kebun belakang rumah..saya tanam. Ok layan resepi dibawah ya:

Bahan:
250 gm spageti
10 ekor udang
2 ekor sotong dipotong
1/2 batang lobak merah di potong memanjang
2 sudu besar puree tomato
5-10 biji jeruk caper (dipotong 2)
1 sudu besar serbuk lada hitam
garam secukup rasa
2 sudu cincangan oregano (kalu tak der guna jer yang kering)
1 sudu minyak zaiton
1/2 biji cincangan bawang besar
2 biji cincangan bawang putih

Cara:
1-Rebus spageti dengan air dan titis kan sedikit minyak zaiton sehingga lembut. Kemudian toskan.
2- Panaskan minyak zaiton tumis semua bawang, masukkan udang dan sotong masak.
3-Lepas tu masukkan tomato puree jika agak pekat tambah 1/2 gelas air lebih kurang (300ml)
4- Kemudian masukkan spagetti, serbuk lada hitam, jeruk caper,garam kacau hingga sebati.
5- Akhir sekali masukkan cincangan oregano gaul sebati dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment