Thursday, October 15, 2009

Puding Bread Custard

Hari ni ramai tetamu dekat rumah.. sebab malam ni nak hantar ke KLIA balik CAIRO.. dah masuk final year dah. Pastu abih belajar.. Dah ramai tu bestla nak masak-masak ni mesti licin punyala... ooo untuk minum petang resepi yang dicadangkan ... PUDING BREAD CUSTARD..


memang sedap puding ni Puding ROTI BAKAR BERSOS KASTARD.. ni nama melayula..


okies resepinya senang jer


Bahan

Untuk Roti

1 Litter fresh milk

15 keping roti putih


kismis


Untuk bahan bancuh

1 cawan fresh milk

2 sudu tepung jagung

1 sudu tepung kastard

2 biji telur

2 sudu gula

1 sudu kecil esen vanila

secubit garam



Untuk sos

1 cawan fresh milk

2 sudu tepung kastard

2 sudu gula



Caranya

Untuk roti

Potong empat setiap keping roti dan rendam dalam susu

Taburkan kismis di atas roti tadi

Masukkan dalam bekas pembakar


Untuk bahan bancuh

Masukkan semua bahan bancuh pukul sebati

Tuangkan semua bahan bancuh pada roti yang direndam tadi dan bakar dalam suhu 170 C

ikut oven masing-masing dalam 20 min



Untuk sos kastard

Masukkan semua bahan sos dan masak atas api kecil hingga pekat skit, tutup api

Apabila puding roti dah siap bakar hidangkan dengan sos kastard.

Boleh dihias dengan gula ising atas puding.

No comments:

Post a Comment