Masakan kampung yang tak hilang dek zaman...
Bahan-Bahan
300 gm ikan kering talang di potong selebar 5 cm
8 oz santan pekat
1 biji nenas sederhana masak
2 keping asam keping
2 batang serai dititk
1/2 sudu kecil gula
garam secukup rasa
Bahan tumbuk
1/2 inci kunyit hidup
10 biji cili padi
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
Caranya
Ikan kering rendam selama 1/2 jam, tos sebentar
panaskan 2 sudu besar minyak, tumis bahan tumbuh hingga naik bau
masukkan serai, nenas dan asam keping masak dalam 5 minit supaya keluar air nenas
tambah sedikit gula masukkan ikan kering
tambah santan biar mendidih masukkan sedikit saja garam secukup rasa sebab ikan kering tersebut dah masin masak dalam 3 minit tutup api dan hidangkan.
300 gm ikan kering talang di potong selebar 5 cm
8 oz santan pekat
1 biji nenas sederhana masak
2 keping asam keping
2 batang serai dititk
1/2 sudu kecil gula
garam secukup rasa
Bahan tumbuk
1/2 inci kunyit hidup
10 biji cili padi
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
Caranya
Ikan kering rendam selama 1/2 jam, tos sebentar
panaskan 2 sudu besar minyak, tumis bahan tumbuh hingga naik bau
masukkan serai, nenas dan asam keping masak dalam 5 minit supaya keluar air nenas
tambah sedikit gula masukkan ikan kering
tambah santan biar mendidih masukkan sedikit saja garam secukup rasa sebab ikan kering tersebut dah masin masak dalam 3 minit tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment