Thursday, November 12, 2009

Mocca Layer Cheese Cake



Teringin nak makan kek. Tapi nak buat sendiri tak nak beli kat luar..selalu kek beli dekat SR jer kedai lain tak mau.. Singgah ke dapur Mat Gebu ada resepi nih..So apalagi cubala..tapi ada yang modify skitla.. ikut citarasa sendiri..Bila tengok stok ada cukup bahan untuk dibuat so hasilnya jadilah kek seperti dibawah:



Bahan

180 g mentega
150 g gula kastor (dikurangkan tak nak manis)
3 biji telur
15 g serbuk koko #
15 g serbuk nescafe#
120 g tepung gandum#
1 camca teh baking powder#(#disatukan dan diayak)

Bahan B:-

100 g cream cheese (ada skit jer dalam freeze)
30 g gula halus (gula kastor)
1 camca teh esen vanilla
1sudu jus lemon
1 biji telur
Cara membuatnya:-
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin . Alas dasar tin dgn kertas minyak. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gula hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanilla ,gula,jus lemon. Putar hingga sebati. Masukkan telur dan putar sehingga gula hancur dan adunan berkrim.
4. Tuang 1/2 bahagian adunan coklat, ratakan. Tuang kesemua adunan cream cheese dan ratakan. Tuang baki adunan coklat dan ratakan. Bakar 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan kek atas jaringan sebelum dipotong...

No comments:

Post a Comment