Saturday, November 21, 2009

Beriani Udang Galah

Makan makanan laut nih memang sedap... lain dari yang lain rasanya.Tapi kena pelbagaikan masakan makanan laut nih..Udang.antara makanan laut yang sangat sedap tapi awas..bagi pesakit-pesakit gout..memang tak boleh makan.. udang nih lagi besar lagi sedap lagila...mahal..Ok menu kali ni, selalu makan nasi beriani dengan ayam.. hari ni kita cuba pula lauk beriani Udang Galah...


Bahan :
1.5 kg Udang Galah
5 ulas bawang merah - dimesin
5 ulas bawang putih-dimesin
1 inci halia-dimesin
5 camca besar rempah beriani lauk
2 biji cili merah dihiris
lobak merah di hiris tebal
daun sup, daun bawang
garam secukup rasa
3 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
2 camca besar bawang goreng
Caranya:
1- Tumis buah pelaga dan kulit kayu manis, tambahkan semua bahan mesin dan tumis hingga naik bau
2- Masukkan rempah beriani, masak hingga naik bau jika kering tambah sedikit air lebih kurang
2 cawan, masukkan udang dan tambah garam ikut rasa sendiri. Masukkan lobak merah tadi.
3- Udang dah masak gaulkan dengan bawang goreng dan padamkan api.
4-Tabur daun sup dan daun bawang serta hirisan cili merah tadi. Siap.

No comments:

Post a Comment