Bahan :
1.5 kg Udang Galah
5 ulas bawang merah - dimesin
5 ulas bawang putih-dimesin
1 inci halia-dimesin
5 camca besar rempah beriani lauk
2 biji cili merah dihiris
lobak merah di hiris tebal
daun sup, daun bawang
garam secukup rasa
3 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
2 camca besar bawang goreng
Caranya:
1- Tumis buah pelaga dan kulit kayu manis, tambahkan semua bahan mesin dan tumis hingga naik bau
2- Masukkan rempah beriani, masak hingga naik bau jika kering tambah sedikit air lebih kurang
2 cawan, masukkan udang dan tambah garam ikut rasa sendiri. Masukkan lobak merah tadi.
3- Udang dah masak gaulkan dengan bawang goreng dan padamkan api.
4-Tabur daun sup dan daun bawang serta hirisan cili merah tadi. Siap.
No comments:
Post a Comment