Dah lama tak upload n3 nih.. Agak sibuk skit hujung tahun nih. Ha.. ni baru lepas menyambut raya haji. Dah tentu banyak berlaku pertumpahan darah di kampung-kampung dan juga bandar.. korbankan lembu, kambing, unta dan sebagainya bukan ayam atau itik untuk dikorban. Banyak dapat daging, pelbagai resepi dapat disediakan berasakan daging. Hmmm ari ni cuba buat Bamia Daging, lebih sedap juga jika buat Bamia Kambing.. Bamia ni makanan arabla biasanya. Makan dicicah dengan roti.. Roti Bengali..macam English Breadla..tapi yang ni sedap lagi..Layan resepi dolu
Bahan:
1 kilo daging lembu/kambing dihiris ikut cita rasa sendiri
400 ml minyak masak
100 ml minyak sapi
Bahan:
1 kilo daging lembu/kambing dihiris ikut cita rasa sendiri
400 ml minyak masak
100 ml minyak sapi
200 ml susu cair ideal
10 ulas bawang merah - mesin
4 ulas bawang besar - mesin
5 ulas bawang putih - mesin
3 inci halia
5 sudu besar rempah beriani lauk
7 sudu besar rempah bamia / rempah daging
10 ulas bawang merah - mesin
4 ulas bawang besar - mesin
5 ulas bawang putih - mesin
3 inci halia
5 sudu besar rempah beriani lauk
7 sudu besar rempah bamia / rempah daging
3 sudu serbuk ketumbar
2 sudu serbuk lada hitam
20 biji kacang bendi
5 biji tomato
1 tin besar tomato puri henz
20 biji kacang bendi
5 biji tomato
1 tin besar tomato puri henz
1 pokok daun ketumbar
garam secukup rasa
2 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang dan buah pelaga
Cara
1- Panaskan minyak
2- Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
3- Tumis semua bahan mesin, serbuk ketumbar dan lada hitam hingga naik bau
4- Masukan semua rempah, jika pekat tambah sedikit air hingga harum aromanya..
5- Tambah tomato puri dan 3 litter air
6- Masukkan daging dan rebus hingga daging empuk dan sebati dengan rempah tadi
7 - Lepas tu masuk bendi dan tomato rebus lagi hingga bendi agak lembut dan padam kan api
8- Taburkan daun ketumbar yang dipotong memanjang dan sedia untuk dimakan.. cicah dengan roti benggali huhuu..memang sedap..
No comments:
Post a Comment