Friday, December 25, 2009

Masak Lemak Cili Api Siput Sedut



Haaaa.. pagi tadi pergi pasar tani dekat Kg Budiman.. memang tak pernah pergi pasar tani dekat situ iala.. buat pun hari Jumaat mana nak boleh pergi buatla hari Sabtu ke Ahad ke bolehla pergi..Lagi pun umi and papa baru jer tau dekat situ ada pasar tani iala tempat baru belum habis jajah lagi semua lorong-lorong sekitar dengannya.. Dekat situ ikan,udang murah tapi sayur mahal , mungkin sebab kebun sayur di Cameron highlands kena tutup kot.Alih-alih hubby ternampak orang jual siput sedut kat situ.. itu pun tinggal sebungkus jer..seumur hidup umi tak pernah makan siput sedut tu.. inilah kali pertama.Mak pun tak pernah masak siput tuuuu..Demi suamiku tercinta ku cuba gagahi untuk memasaknya..Tapi bila dah siap masak huhhh memang sedap..berbaloi-baloi..Kita layan resepi yer


Bahan

1/2 kilo siput sedut dibuang hujung basuh dgn asam dan garam supaya tidak hanyir
15 biji cili padi*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih* (ditumbuk lumat)
200ml santan
garam secukup rasa
2 keping asam keping-tak perlu masam sangat
2 batang serai dititis


Caranya:

1- Tumis dengan sedikit minyak semua bahan tumbuk dan serai tadi, jangan terlalu pecah minyak.

2-Tambahkan secawan air dan masukkan siput, asam keping tadi rebus dan masukkan santan

3- Perasakan dengan garam secukup rasa, rebus dalam 10 minit lagi padamkan api.

4-Siap dihidang.




No comments:

Post a Comment