Saturday, December 19, 2009

Blueberry Cheese Tart




Tart ni memang kegemaran umi dan hubby masa zaman belajar dulo-dulo la.. masa keluar pergi jalan-jalan dekat Sri Kembangan, mesti singgah Bakery Cotatge dekat situ..sedap sangat rasa tart tu.. ,masa tu harga rm 2.20 sebiji rasa macam mahal sangat beli pun kadang sorang satu jer.. iala rasa jerla.. tapi sekarang dah tau cara nak buat rasa senang sangat nak buat.. sedap lagi buat sendiri dan takla was-was nak makan.. hubby apalagi..bila tart dah siap... makan secukupnya la dia.. iala kalo bukan hubby yang tolong habiskan siap lagi yang nak tolong habiskan masakan umi nih.. kalo tunggu bb yang habiskan alamatnya bertahun la... ok untuk resepi tart seperti dibawah. Kalau ikut acuan tart yang sedang nih boleh dapat dalam 35 ketul la..




untuk pastri
240 gm tepung gandum
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
140 gm mentega

untuk cheese

160 gm cream cheese
2 sudu kecil perahan lemon
40 gm gula halus
sedikit filling blueberry
1 biji telur
30 gm mentega




Cara:

1- Untuk pastri- masukkan mentega dan gula pukul hingga kembang.
2-Tambahkan telur esen vanila pukul lagi hingga sebati dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.
3- Adunan agak lembut masukkan dalam acuan tart, trim biar cantik ikut ketebalan sendiri. Bakar sehingga kekuningan dalam suhu 180c lebih kurang 15min.
4- Untuk cream cheese - Masuk cream cheese,mentega dan gula pukul hingga sebati. Lepas tu masukkan telur dan perahan lemon pukul hingga sebati. Lemon digunakan supaya cream cheese tahan lama.Dan rasanya tidak akan muak sangat.
5- Siap masukkan cream cheese kedalam pipping bag dan pipekan kedalam tart tadi. Buat hingga siap. Lepas tu letak filling blueberry tengah-tengah cream cheese dan bakar dalm 10min hingga nampak cream cheese kekuningan.




No comments:

Post a Comment