Sedap... dan banyak khasiat.. sekarang nih musim buah petai..rata-rata pasar malam, pasar pagi, pasar minggu kita akan bergantungan buah petai kalau dekat KL ni satu papan mau dalam rm3-5.00.. Ok antara khasiat petai ialah berdasarkan kajian, buah petai yang berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11 peratus karbohidrat, 71% air, banyak mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C.
Sebenarnya kandungan pemakanan biji petai berbeza mengikut umur dan kesegaran bijinya. Buah petai yang kecut ataupun bijinya tidak membulat mempunyai kandungan khasiatnya kurang. Dalam perubatan tradisional Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan. Oleh itu kita jangan la pandang rendah pada pengemar-pengemar petai nih banyak khasiatnya..Untuk resepi pulak hmmm umi selalu masak sambal tumis petai tapi letak udang bukan letak ikan bilis..i tak sukerrr.. layan resepi ya
Sebenarnya kandungan pemakanan biji petai berbeza mengikut umur dan kesegaran bijinya. Buah petai yang kecut ataupun bijinya tidak membulat mempunyai kandungan khasiatnya kurang. Dalam perubatan tradisional Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan. Oleh itu kita jangan la pandang rendah pada pengemar-pengemar petai nih banyak khasiatnya..Untuk resepi pulak hmmm umi selalu masak sambal tumis petai tapi letak udang bukan letak ikan bilis..i tak sukerrr.. layan resepi ya
Bahan
2 papan petai dikikis kulitnya dan hiris(i tak buang kulitnya sebab banyak khasiat dekat kulitnya)
15 ekor udang L ker (tak kisah saiz apa pun sebenarnya lagi besar lagi sedap)
15 tangkai cili kering
2 ulas bawang besar#
3 ulas bawang putih #
1 inci belacan# (dimesin sekali)
Jus asam jawa
Gula dan garam secukup rasa
Caranya
1- Tumis semua bahan mesin tadi hingga naik bau. Cili terutamanya mesti di masak hingga cukup masak supaya dapat hasilkan masakan yang lebih sedap.
2-Masukkan petai tadi hingga agak lembut
3- Masuk pula udang, air asam jawa, garam, gula secukup rasa
4-Hingga betul-betul masak bau padam api dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment