Friday, December 18, 2009

Bendi Goreng Belacan




Kacang bendi memang mempunyai banyak khasiat kesihatan antaranya
dapat membantu menguatkan otak serta menambah daya ingatan serta kecerdasan. Biji, akar serta bunganya kalau direbus boleh membantu melawas pembuangan air kecil serta mengurangkan bengkak atau radang. Ada orang kata ia juga dapat mengurangkan masalah sukar bersalin. Air rebusan biji,akar, serta bunganya jika disapu pada pelbagai kudis dan bisul, mujarab juga. Air rebusan buahnya kalau dicampur dengan gula memang sesuai dijadikan sebagai sirap ubat batuk atau merawat sakit kerongkong. Lendir yang terdapat dalam buahnya boleh dijadikan krim penyejuk serta melembutkan kulit. Ok antara resepi yang boleh dimasak menggunakan kacang bendi seperti dibawah. Resepi nih memang mak selalu masak..mudah.


Bahan

20 biji kacang bendi dihiris
5 tangkai cili kering dimesin dengan 1/2 inci belacan
15 ekor udang hidup yang saiz kecil
2 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris

garam,gula, air asam jawa dan kicap ikut rasa

Cara

1- Tumis semua bawang tadi hingga naik bau dan masukkan cili yang dimesin tadi
2-Selepas itu masukkan udang dan kacang bendi
3- Perasakan dengan garam,gula,asam jawa dan kicap
4-Sedia untuk dihidang makan dengan nasi panas dan ikan goreng pun sedap sangat...

No comments:

Post a Comment