Makan malam malam nih ringkas jer masak aper yang ada dalam peti doremon tu (peti ais).. Masih ada bekalan stok mee siput Muar tapi beli dekat Air Itam, Johor yang belum dibuka, harga sepeket rm 5.00 jer entah aper rasanya tak pernah cuba pun.. tapi malam nih cuba gak la masak.. Masak hailam... ringkas jer..rupanya bila dah siap masak memang sedap buat mee hailam guna mee siput nih...rasa cam makan yee mee pulak..ok layan resepi yer.
Inila rupanya mee siput tu. Sedap rasanya.. Dalam sepeket nih ada 20 keping. Tapi untuk hidangan malam nih umi dan hubby jer makan so masak 6 keping dah cukup sorang 3 keping..
Inila rupanya mee siput tu. Sedap rasanya.. Dalam sepeket nih ada 20 keping. Tapi untuk hidangan malam nih umi dan hubby jer makan so masak 6 keping dah cukup sorang 3 keping..
Bahan
6 keping mee siput
10 ekor udang saiz L
2 ekor sotong dihiris
3 ulas bawang putih diketuk
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
kicap pekat ikut kehitaman
1/2 sudu serbuk lada hitam
4 cawan air
Hirisan sayuran(lobak merah,sawi,baby corn,kobis)
garam secukup rasa
Cara
1-Tumis bawang putih dalam minyak sedikit dan hingga naik bau
2- Masukkan udang dan sotong goreng sekali tambah air dan masukkan semua bahan sos tadi termasuk kicap dan lada hitam.
3- Agak semua dah sebati perasakan dengan garam dan letak mee dalam kuah tersebut(mee ni agak lambat skit nak kembang tetapi masak jangan terlalu kembang nanti tak sedap)
4-Akhir sekali masukkan semua sayuran tadi dan dihidangkan..selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment