Sunday, December 20, 2009

Pari Berlada



Hari nih masih cuti lagi... ada stok ikan pari dalam peti ais tuh.. ada lebih masa buat ikan pari bakar hari tu.. So masakla resepi ringkas dan sedap sangat..masak pun tak sampai setengah jam dah boleh siap..itupun kalau bahan semua lengkapla.... kena pulak dengan nasi panas memang sedap punyalah.. ok layan resepi yer..


Bahan


300 gm ikan pari
1 inci halia - ditumbuk
1/2 inci lengkuas - ditumbuk
1 batang serai - ditumbuk
5 biji cili hidup-ditumbuk
5 biji cili padi- untuk pedaskan lagi
2 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
jus asam jawa, gula, garam secukup rasa
daun sup dan daun bawang untuk ditabur


Caranya:

1- Basuh ikan pari dengan asam jawa dan toskan.
2- Goreng ikan pari dengan serbuk kunyit hingga garing dan letak sebelah.
3-tumis semua bahan tumbuk tadi hingga bau harum..
4- Perasakan dengan asam, gula dan garam
5- Masukkan ikan pari tadi gaul sebati.
6- Tabur daun sup dan daun bawang hidangkan dengan nasi panas...



1 comment: