Tuesday, July 27, 2010

Gulai Daging Tetel dengan Timun Air

Musim hujan makan kari-mari panas-panas dengan nasi panas memang sedap..huhhh. Gulai ni kalo orang selatan panggil kari la kan.. Tapi kalo orang utara yang guna rempah semuanya panggil gulai.. Gulai daging ni dibuat untuk makan tengahari dengan goreng lobak masin, makan pulak masa perut betoi-betoi lapar..huhhh sungguh membuka selera. Untuk resepinya layanla yer seperti dibawah:


ni la rupanya timun air tu



Bahan:

1- 3 ulas bawang merah*
2- 3 ulas bawang putih*
3- 1 inci halia* (* mesin semua)
4- 2 batang kulit kayu manis
5- 2 kuntum bunga lawang
6- 4 sudu besar rempah kari daging
7- 200 ml santan
8- 800ml air
9- daging tetel 1/2 kilo dihiris (daging yang ada lemak skit-skit tuh)
10- 1 biji timun air di potong tebal 1 cm
11- garam dan air asam jawa secukup rasa
12- 100ml minyak untuk menumis


Cara buatnya:

1- Tumis semua bahan mesin, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
2- Kemudian masukkan rempah kari, masak hingga pecah minyak.Tambah air, kacau.
3-Tambah daging tadi masak hingga empuk.
4-Lepas tu baru masukkan garam dan air asam secukup rasa.
5-Tambah santan dan juga timun air, masak hingga timun tersebut empuk bukan terlalu lembik.
6- Padam api dan hidang dengan nasi panas.

########Gulai ni cair skit bukan seperti kari ikan atau kari ayam yang perlu dimasak pekat.



Menu tambahan untuk digandingkan dengan kari sebegini, saya buatkan lobak masin bertelur.. Senang je bahannya..layan yer resepinya



1- 1 ulas bawang besar dihiris
2-1 biji cili merah dihiris
3- beberapa ketul lobak masin dicincang
4- 1 biji telur
5- 2 sudu besar Minyak untuk menggoreng



Caranya

1- Panaskan minyak dan goreng bawang beasr hingga wangi
2- Masukkan lobak masin, cili dan goreng lagi
3-Akhir masukkan telur dan gaul hingga kering semuanya, padam api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment