Menu makanan tengahari ni saya masak Kabsa Daging. Kabsa ni adalah antara nasi kegemaran orang Arab. Rempah ni saya pesan dari adik yang di Mesir, dia dah habis belajar kat sana dan balik Malaysia hari rabu 28/7/2010. Biasa makan nasi kabsa ni dekat restoran makanan arab dekat Sri Petaling. Kalau tak salah kabsa kambing rm 25.++ la sepinggan. Kabsa ni boleh dimasak dengan ayam, kambing atau lembu. Oleh minggu ni kerap makan ayam so hari ni saya masak daging la pulak, nak beli kambing tapi mak cik yang jual kambing dekat pasar tani hari ni tak jual la pulak. Kabsa ni lauknya dimasak sekali dengan nasi dan makan begitu saja, kalau di arab makan dengan ulam jerjer (kalau tak silapla). Huh..saya dah jatuh cinta dengan nasi Kabsa nih..Cara masak pulak saya tanya adik saya ni tapi ada juga buat research dengan mr google dan terjumpa akak ni punya blog di Raidah., macam biasa saya tak la ikut 100%. Memang sedap... Ok ni resepi dan bahannya:
Bahan:
1- Bawang merah 3 ulas*
2-Bawang putih 3ulas*
3-1 inci halia*mesin
4-30 gm rempah kabsa
5- kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih
6-1/2 biji lemon belas 2
7- 2 1/2 pot beras
8-1/2 batang lobak merah dibelah 4 dan potong memanjang 2 inci lebih kurang
9- 1 biji tomatao belah 4
10-1/2 cawan gajus panggan dahulu
11- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
12- 1/2 sudu garam dan gula
13- 500gm campur daging dan tulang
14- air 4 gelas
15- 2 sudu besar minyak sapi
16-1 sudu besar butter
17- 1 Biji bawang besar dihiris
18-1/2 sudu kecil serbuk kunyit (sepatunya guna safran tapi tak ada)
19-3 biji lada merah tanpa potong
Cara:
1- Panaskan minyak sapi dan butter.
2- Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga tadi masak dalam 3 minit dan kemudia masuk pula bahan mesin tadi, masak hingga naik baunya.
3-Lepas tu masuk pula rempah kapsa,serbuk kunyit dan gaul masak lagi.
4-Langkah seterusnya masuk daging dan tambah air gaul biar sebati dengan bahan rempah tadi. 5- Masak hingga daging lembut dan perasakan dengan garam dan gula serta lada hitam
6- Kemudian masukkan semua sayuran tadi dan tambah beras beserta dengan lemon.
7- Biar hingga nasi masak dan kering, kemudian tabur gajus dan sedia untuk dihidangkan.
(*******jika tak ada periuk tekanan boleh guna periuk nasi masak supaya daging tersebut tidak liat)
********Saya makan dengan sayur kacang panjang dibuat kari kering dan papadom
ussshhh..sedapnyer...:)
ReplyDelete