Bahan:
1- 1 pek keow teow (sesuai untuk 2 orang makan)
2- 2 biji telur
3- 10 biji udang
4- daging dihiris
5-6 biji cili padi diketuk
6- 1/2 labu bawang besar dihiris
7-2 ulas bawang putih diketuk
8- 1 pokok sawi, lobak merah, bunga kubis dan baby corn di potong
9-2 sudu sos ikan
10- 2 sudu sos tiram
11-garam secukup rasa
12- Minyak untuk menggoreng
13- 2 gelas air
Caranya
untuk keow teow
1- Bahagi 2 bahagian keow teow dan pukul dengan sebiji telur dan terus goreng setiap satu bahagian tersebut (biar keow teow bersalut telur) dah kekuningan asingkan. Lepas tu buat satu lagi dengan cara yang sama.
Untuk kuah
1- Tumis semua bawang dan cili padi hingga naik bau, masukkan air, lepas tu masukkan daging dan udang.
2- Apabila daging lembut masukkan sos tiram dan sos ikan dan juga garam secukup rasa.
3- Tambah semua jenis sayuran. Dalam 6minit sayur masak padamkan api.
Untuk hidangan
1- Letakkan keow teow yang digoreng tadi dan lepas tu curah kuah dan bahan sekali. Buat untuk 2 bekas. Hidangkan
No comments:
Post a Comment