Friday, August 20, 2010

Patato Puff Pastri

'No nasi tonight'...so menu buka pose semalam sepatutnya memang tak ada nasi. sebab hari-hari nasi,nasi, nasi.. ohhh bosan la jugak.. rasa teringin nak pergi bazar ramadan dekat rumah tu, sejak pose tak pernah pergi lagi bazar tu.. masa pergi tu tiba-tiba nampak ada jual rojak Singapore, ramai gak orang beli kat situ.. rojak Singapore tu macam cucur udangla, makan dengan kuah kacang.. so beli tu jer dekat bazar tu. Lepas tu balik terus buat Potato Puff Pastry, sebagai menu tambahan.. Tengah-tengah dok bakar puff tu tiba-tiba jiran sebelah panggil dan bagi sesuatu.. bukak tengok rupanya alala, 'Nasi beriani'. Penuh jugak makanan atas meja tu. Dah jadi kebiasaan pada hubby akan makan makanan isterinya terlebih dahulu. Jadi nasi tu carry for sahurla.. Selalunya juga masa sahur kami hanya minum Nesvita OAT dan kurma jer memang tak makan berat. Tapi hari ni makan nasi la sayang takut basi ker. Tapi sayangnya rojak Singapore tu tak habis pun makan dah jadi satu pembaziran.. Rasanya takla sedap mana pun. Lepas makan rojak tu terfikir pulak dekat fikiran ku, kalu jenis young tow fu dan seangkatan dengannya adakah bahan-bahan seperti fish cake, fish ball,tauhu, atau apa-apa lagila yang senagkatannya yang mereka jual tuh 'halal' dan buatan orang islam? padaku, memang aku tak rasa ianya buatan orang islam, Insyaallah harap tak terbeli lagi jenis makanan sebegini. Ok untuk Patato Puff Pastry yang dibuat tu ini caranya ya:


Bahan kulit:
1- 4 keping Puff Pasry
2-1 biji kuning telur
3-serbuk lada hitam untuk ditabur



Bahan inti

1-1 biji kentang*
2-1/2 ulas bawang besar* didadu
3-1 keping daging burger dihiris nipis(saya guna QUICK BURGER AYAMAS)
4-1 sudu cili kisar
5-Garam secukup rasa
6-hirisan daun sup dan daun bawang
7-1 sudu besar minya untuk menumis
8-1/2 gelas air


Cara buat inti:
1- Tumis bawang besar hingga layu
2-masukkan ubi tadi dan rebus hingga lembut/empuk.
3-Lepastu masukkan cili dan gaul sebati perasakan dengan garam.
4-Tambah daging burger tadi. Masak hingga air tadi kering
5-Padam api dan gaul dengan daun sup dan daun bawang, lepas tu ketepikan.


Cara balut pastri
1- sekeping pastri bahagi dua bahagian
2- letak inti dekat tengah lepas tu kulit yang satu lagi tu tampal diatas
3-Sapu kuning telur dan tabur serbuk lada hitam
4- Bakar pada suhu 160 selama 20 min.
(##sebelum bakar gris dulang pembakar dengan mentega sedikit.












No comments:

Post a Comment