'Sambal Tumis Taukua', ni la makanan kegemaran my dad. Taukua tu tauhu la.. kalau dekat kampung orang panggil taukua tapi bila dah dok selatan ni orang sebut tauhu, mana satu yang betul ha? itu tak penting yang penting makan jer..Tapi kalu nak beli tauhu ni kena la hati-hati skit sebab mungkkin pembuatannya bukan dari orang islam. Itu la saya tak berani nak beli tauhu yang dah dimasak kat luar sebab tak pasti. Apa yang boleh kita elak, kita elakla kalau tak boleh nak buat macam manakan. Kalau buat sambal tumis ni mesti kena letak udang, I tak suker letak ikan bilis ker atau tak letak langsung. Buat sambal tumis ni lepas tu makan dengan ikan pekasam...huhhh.. memang sedap looo..
Bahan:
1- Tauhu 2 biji dibelah 6
2-10 biji cili kering *
3-1 biji bawang besar*
4-1/2 inci belacan* dikisar
5-udang hidup
6-Asam, garam dan gula secukup rasa
7-Minyak untuk menumis
8-1 gelas air
Caranya:
1- Panaskan minyak dan goreng tauhu yang telah dipotong tadi. Angkat apabila tauhu dah kekuningan dan asingkan.
2- Minyak yang sama tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.(Pecah minyak tu menunjukkan cili tersebut cukup masak)
3-Masukkan udang kacau
4-Tambah air dan perasakan dengan asam, gula dan garam
5-Akhir masukkan tauhu tadi. Masak dalam 10 minit, biar kuah meresap pada tauhu dan padamkan api.
No comments:
Post a Comment