Sunday, August 8, 2010

Ikan Bakar, Air Asam Tomato dan Masak Lemak Kacang Panjang

Menu tengahari ni simple jer masak apa yang ada dalam ais box tu jer. Punya la fikir punya fikir maka terhasil la resepi nih.. Bahan dan cara buatnya seperti dibawah ya:

Bahan:

Untuk Ikan
1- 2 ekor ikan selar dibasuh bersih dan gaul dengan garam dan kunyit., balut dengan daun pandan.

Caranya:

1- Ikan dibakar atas kuali atau pembakar hingga garing.


Untuk Air Asam Tomato

1- 1 biji tomato masak dihiris
2- 2 biji cili merah
3- 5 biji cili padi
4-1 ulas bawang besar dihiris
5- 2 sudu kerisik
6-Air asas jawa, sos tomato,, gula dan garam secukup rasa
7-1 inci belacan yang telah dibakar


Caranya:

1- Tumbuk kasar semua cili dalam lesung beserta belacan.
2-Masukkan tomato dan kerisik gaul dengan cili tadi
3-Tambah bawang, air asam, sos tomato, gula dan garam secukup rasa gaul sebati
4-Ketepikan

********nota (Lepas tumbuk semua cili saya ramas dengan tangan dalam lesung tersebut, hahah untuk rasa asli)


Untuk masak lemak kacang panjang

1- 3 Batang kacang panjang dipotong
2- 1/2 gelas santan
3- sohun
4- 1/2 batang lobak merah di potong
5- 1 biji tauhu dibelah 8
6- udang kering
7- 1 ulas bawang merah dihiris
8-1 ulas bawang putih diketuk
9- 1 sudu besar minyak masak
10- 1/4 gelas air
11-Garam secukup rasa


Caranya:

1- Panaskan minyak dan tumis semua bawang, tumis hingga bawang layu
2-Masukkan air dan masukkan udang kering, tauhu dan kacang panjang serta lobak merah tadi
3-Apabila sayur dah agak lembut masukkan santan dan sohon
4- Lepas tu perasakan dengan garam.
5- Rebus dalam 5 minit lagi padam api dan boleh dihidangkan bersama air asam dan ikan bakar tadi dengan nasi panas-panas.

No comments:

Post a Comment