Bahan:
Untuk Ikan
1- 2 ekor ikan selar dibasuh bersih dan gaul dengan garam dan kunyit., balut dengan daun pandan.
Caranya:
1- Ikan dibakar atas kuali atau pembakar hingga garing.
Untuk Air Asam Tomato
1- 1 biji tomato masak dihiris
2- 2 biji cili merah
3- 5 biji cili padi
4-1 ulas bawang besar dihiris
5- 2 sudu kerisik
6-Air asas jawa, sos tomato,, gula dan garam secukup rasa
7-1 inci belacan yang telah dibakar
Caranya:
1- Tumbuk kasar semua cili dalam lesung beserta belacan.
2-Masukkan tomato dan kerisik gaul dengan cili tadi
3-Tambah bawang, air asam, sos tomato, gula dan garam secukup rasa gaul sebati
4-Ketepikan
********nota (Lepas tumbuk semua cili saya ramas dengan tangan dalam lesung tersebut, hahah untuk rasa asli)
Untuk masak lemak kacang panjang
1- 3 Batang kacang panjang dipotong
2- 1/2 gelas santan
3- sohun
4- 1/2 batang lobak merah di potong
5- 1 biji tauhu dibelah 8
6- udang kering
7- 1 ulas bawang merah dihiris
8-1 ulas bawang putih diketuk
9- 1 sudu besar minyak masak
10- 1/4 gelas air
11-Garam secukup rasa
Caranya:
1- Panaskan minyak dan tumis semua bawang, tumis hingga bawang layu
2-Masukkan air dan masukkan udang kering, tauhu dan kacang panjang serta lobak merah tadi
3-Apabila sayur dah agak lembut masukkan santan dan sohon
4- Lepas tu perasakan dengan garam.
5- Rebus dalam 5 minit lagi padam api dan boleh dihidangkan bersama air asam dan ikan bakar tadi dengan nasi panas-panas.
No comments:
Post a Comment