Monday, June 7, 2010

Lemak Tempoyak Ikan Patin Berpetai

Gara-gara lawat ker dapur CMG, maka terliur tengok CMG masak masak lemak ikan patin nih. Jadi pagi Sabtu ajak hubby pergi pasar cari punya cari maka rezeki..jumpa ikan patin sekor yang masih belum diambil orang. Lepas saje saya beli, sementara tunggu pak cik tu siang ikan tuh, ada sorang kakak tu cari ikan nih.. pak cik tu kata dah abihla akak..huhh memang rezeki kalo tak kepunan umi nak makan ikan patin masak lemak. Our princes pun suker makan ikan nih siap hirup dengan kuah lagi.. hidangan nih untuk makan tengahari..sebagai tambahan untuk membuka lagi selera umi buat cencalok, hidang dengan nasi panas..


Cara:
1- 1 ekor ikan patin (basuh dengan air beras, garam dan asam jawa untuk hilang hanyir)
2- 5 ulas Bawang merah*
3-3 ulas bawang putih*
4-1/2 inci kunyit hidup*
5-3 batang serai (diketuk)
6-25 biji cili padi* (ikut kepedasan masing-masing) di tumbuk lumat
7- 2 camca tempoyak
8-rm 1.00 santan
9- 2 helai daun kunyit disiat
10-200 ml air
11- 3 papan petai diambil biji
12- garam secukup rasa
13- 1/2 sudu besar gula (ganti ajinomoto) saya tak masukkan ajinimoto dalam masakan

Cara:
1- Masukkan air dan semua bahan tumbuk dan serai dalam periuk, rebus hingga naik bau
2-Tambah tempoyak dan masukkan gula dan garam
3- Masukkan ikan, petai dan santan
4-Akhir sekali masukkan daun kunyit.Biar mendidih, padam api.
5-Hidang dengan nasi panas..

No comments:

Post a Comment