Cara:
1- 1 ekor ikan patin (basuh dengan air beras, garam dan asam jawa untuk hilang hanyir)
2- 5 ulas Bawang merah*
3-3 ulas bawang putih*
4-1/2 inci kunyit hidup*
5-3 batang serai (diketuk)
6-25 biji cili padi* (ikut kepedasan masing-masing) di tumbuk lumat
7- 2 camca tempoyak
8-rm 1.00 santan
9- 2 helai daun kunyit disiat
10-200 ml air
11- 3 papan petai diambil biji
12- garam secukup rasa
13- 1/2 sudu besar gula (ganti ajinomoto) saya tak masukkan ajinimoto dalam masakan
Cara:
1- Masukkan air dan semua bahan tumbuk dan serai dalam periuk, rebus hingga naik bau
2-Tambah tempoyak dan masukkan gula dan garam
3- Masukkan ikan, petai dan santan
4-Akhir sekali masukkan daun kunyit.Biar mendidih, padam api.
5-Hidang dengan nasi panas..
No comments:
Post a Comment