Tuesday, June 22, 2010

Daging Masak Hitam

Malam tadi masak lauk daging. Kebetulan bila tengok stok rempah Masak Hitam tu masih ader so aper lagi senangla kerja. Rempah Masak Hitam tu MIL adik saya yang bagi. Memang original masak hitam dari Perak..orang lama yang buat tau.. Kalau pergi jer kampung MIL adik saya nih mesti mak cik ni akan sediakan daging masak hitam. Lepas tu dia akan bekalkan pada menantu dia dan si menantu pulak akan edarkan skit pada mom dan kakak dia jugakla.. Untuk penyediaan bahan rempah masak hitam tu saya belum habis menuntut lagi dekat MIL adik saya, tapi kalo tanya En Google rasanya mesti ada jawapan tuh. Ok cara penyediaannya:





Bahan

1 -1/2 kilo daging batang pinang
2-4 sudu rempah masak hitam
3-3 Ulas bawang merah*
4-3ulas bawang putih*
5-11/2 inci halia* mesin
6-3 sudu cili kisar
7-5 sudu besar kicap manis(kicap kipas udang)
8- hirisan daun sup, daun bawang dan cili merah
9-garam secukup rasa(tak payah masukkan gula sebab dah guna kicap manis)
10-3 gelas air


Cara


1-Tumis semua bahan mesin hingga naik bau
2-Masukkan rempah masak hitam dan juga cili mesin, masak hingga sebati
3-Lepas tu masukkan daging, reneh hingga daging lembut, tambah air dalam 3 gelas
4-tambah garam dan kicap manis reneh lagi hingga pecah minya
5-Siap masak, tabur hirisan daun tadi dan cili.

Sejak buat Strawberry Smootie Chocolate minggu lepas saya masih tidak dapat lupakan rasanya yang enak dan menyegarkan. Buah strawberry dah habis, so time lunch tadi saya sempat pergi cari strawberry dekat Giant, nasib baik ader lepas gak kerinduan..buat lagi malam ni.

2 comments:

  1. best la klu camni.. da makan heavy daging tuh.. pekena plak strawbery smootie..ehe..

    ReplyDelete
  2. yumyummm memang best menyegarkan.. cuba la buat

    ReplyDelete