Bahan :
Bunga kantan dibelah2
Daun kesom
1 biji tomato masak belah 4
1 sudu besar lada hitam dimesin
1/2 biji nenas madu dipotong (tak der nenas madu, nenas biasa pun ok)
2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air dalam 2 gelas
Bahan kisar
2 cawan cili kering yang dikisar
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
2 biji buah keras
1 cm lengkuas
1cm halia
Cara:
1- Tumis semua bahan kisar sehingga naik bau.
2-Masukkan ayam tadi dan tambah air ikut kecairan yang dikehendaki.Reneh ayam tersebut hingga empuk.
3-Perasakan dengan garam dan gula serta lada hitam. Tambah nenas, daun kesom,asam keping dan bunga kantan, masak hingga sebati lepas tu masukkan tomato dan padamkan api.
Hidang dengan nasi panas.
Daun kesom
1 biji tomato masak belah 4
1 sudu besar lada hitam dimesin
1/2 biji nenas madu dipotong (tak der nenas madu, nenas biasa pun ok)
2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air dalam 2 gelas
Bahan kisar
2 cawan cili kering yang dikisar
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
2 biji buah keras
1 cm lengkuas
1cm halia
Cara:
1- Tumis semua bahan kisar sehingga naik bau.
2-Masukkan ayam tadi dan tambah air ikut kecairan yang dikehendaki.Reneh ayam tersebut hingga empuk.
3-Perasakan dengan garam dan gula serta lada hitam. Tambah nenas, daun kesom,asam keping dan bunga kantan, masak hingga sebati lepas tu masukkan tomato dan padamkan api.
Hidang dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment