Bahan A
250g tepung
2 sudu besar gula
4g yis @ 1/2 sudu besar yis segera (mauripan)
2 sudu besar susu tepung
1/2gm sedu kecil garam halus (spt halagel)
Bahan B
1 bj telur
115 ml air
Bahan C
1 sudu besar margerin / butter
Bahan D (untuk tabur atas roti)
Keju yang diparut
gula
Cara 1 ( uli mesin )
Masukkan Bhn A dlm mangkuk doh. Putar sehingga sebati. Masukkan bhn B. putar lagi sehingga sebati dgn kelajuan sederhana (1.5). Masukkan bahan C. putar sederhana laju. Bila dah sebati, putar dgn kelajuan tinggi (2). Putar selama 15 minit. Off kan mesin.
Biarkan selama 30 minit atau sehingga kembang 2 kali ganda, tumbuk2 semula doh. Bentukkan mengikut citarasa. Letak di atas dulang pembakar dan tabur cheese dan gula Biar selama 1.5 jam. Panaskan oven 15 minit. Bakar roti selama 15 minit atau sehinga perang. Dah siap.
Cara 2 ( uli tangan )
Masukkan bhn A dlm dulang besar. Gaul hingga sebati. Masukkan bhn B. uli hingga jadi doh. Masukkan bhn C. uli lagi sehingga licin. Doh tersebut memang lembik sedikit dan melekat di tangan, cuma perlu ambil sedikit tepung (serbuk) letak di tangan dan teruskan menguli sehingga doh tidak melekat di tangan. Uli selama 15 – 20 minit.
Biarkan selama 30 minit atau sehingga kembang 2 kali ganda, tumbuk2 semula doh. Bentukkan mengikut citarasa. Letak di atas dulang pembakar. Biar selama 1.5 jam. Panaskan oven 15 minit. Bakar roti selama 15 minit atau sehinga perang. Dah siap.
suhu bakar brape yer
ReplyDeletesuhu bakar brape yer
ReplyDelete