Sunday, December 5, 2010

Bread Sugar Cheese

Sesekali teringin juga nak meroti. Jadi malam tadi buat roti bangun jer pagi dah boleh sarapan roti buatan sendiri.Untuk resepi roti ni mudah sangat tak perlu banyak bahan mewah yang susah nak cari tu kecuali kena pergi kedai bakeri.Bahan dibawah hasilkan 6 biji roti.

Bahan A

250g tepung

2 sudu besar gula

4g yis @ 1/2 sudu besar yis segera (mauripan)

2 sudu besar susu tepung

1/2gm sedu kecil garam halus (spt halagel)

Bahan B

1 bj telur

115 ml air

Bahan C

1 sudu besar margerin / butter

Bahan D (untuk tabur atas roti)

Keju yang diparut

gula

Cara 1 ( uli mesin )

Masukkan Bhn A dlm mangkuk doh. Putar sehingga sebati. Masukkan bhn B. putar lagi sehingga sebati dgn kelajuan sederhana (1.5). Masukkan bahan C. putar sederhana laju. Bila dah sebati, putar dgn kelajuan tinggi (2). Putar selama 15 minit. Off kan mesin.

Biarkan selama 30 minit atau sehingga kembang 2 kali ganda, tumbuk2 semula doh. Bentukkan mengikut citarasa. Letak di atas dulang pembakar dan tabur cheese dan gula Biar selama 1.5 jam. Panaskan oven 15 minit. Bakar roti selama 15 minit atau sehinga perang. Dah siap.

Cara 2 ( uli tangan )

Masukkan bhn A dlm dulang besar. Gaul hingga sebati. Masukkan bhn B. uli hingga jadi doh. Masukkan bhn C. uli lagi sehingga licin. Doh tersebut memang lembik sedikit dan melekat di tangan, cuma perlu ambil sedikit tepung (serbuk) letak di tangan dan teruskan menguli sehingga doh tidak melekat di tangan. Uli selama 15 – 20 minit.

Biarkan selama 30 minit atau sehingga kembang 2 kali ganda, tumbuk2 semula doh. Bentukkan mengikut citarasa. Letak di atas dulang pembakar. Biar selama 1.5 jam. Panaskan oven 15 minit. Bakar roti selama 15 minit atau sehinga perang. Dah siap.

2 comments: