Bahan:
2 ekor ketam di potong 2 setiap SATU
1 cawan kerang yang telah direbus dan dikupas kulit
Bahan kisar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
2 sudu besar rempah kari daging (saya guna baba's)
1 cawan santan
air asam jawa dangaram secukup rasa
minyak untuk menumis
air kosong
Bahan Hiasan
1 peket mee kuning dicelur
1 biji tauhu digoreng dan dihiris
2 keping fish cake digoreng dan dihiris
Sawi dicelur dan dipotong
1 biji tomato dibelah 8
Limau nipis yang dihiris
Bawang goreng untuk ditabur.
Cara:
1- Tumis semua bahan tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari, dan tambah segelas air kosong masak hingga sebati hingga agak pecah minyak sedikit.Jika terlalu pekat boleh ditambah air lagi.
2-Masukkan ketam dan kerang masak hingga sebati. Tambah pula santan kacau. Perasakan dengan air asam dan garam secukup rasa. Masak dalam 5 minit padam api.
Cadangan hiasan:
1- Letakkan mee dalam mangkuk.
2-Kemudian masukkan semua bahan hiasan dan tuang kuah kari tadi. Sedia untuk dimakan
No comments:
Post a Comment