Saturday, December 4, 2010

Mee Kari ketam

Rasanya musim ketam mendarat kot sekarang. Kalau pergi mana-mana pasar banyak jer ketam bergelimpangan dalam talam. Tapi harganya masih jugak mahal walaupun hanya berat kulit dari isi..rasa dekat semenanjung tak masih tak ada lagi oranga yang jual isi ketam saja tanpa kulit, tapi kalau dekat Sabah tu ada la sebab pernah jumpa sebab tu di sesetengah restoran sea food ada jual sup ketam ooo sedap..memang terasa isi ketam betul.Oleh kerana nak kelainan saya cuba pulak buat Mee Kari Ketam. Nak tau sedap ker tidak cubala ya resepi seperti dibawah:

Bahan:

2 ekor ketam di potong 2 setiap SATU

1 cawan kerang yang telah direbus dan dikupas kulit

Bahan kisar

4 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1 cm halia

2 sudu besar rempah kari daging (saya guna baba's)

1 cawan santan

air asam jawa dangaram secukup rasa

minyak untuk menumis

air kosong

Bahan Hiasan

1 peket mee kuning dicelur

1 biji tauhu digoreng dan dihiris

2 keping fish cake digoreng dan dihiris

Sawi dicelur dan dipotong

1 biji tomato dibelah 8

Limau nipis yang dihiris

Bawang goreng untuk ditabur.

Cara:

1- Tumis semua bahan tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari, dan tambah segelas air kosong masak hingga sebati hingga agak pecah minyak sedikit.Jika terlalu pekat boleh ditambah air lagi.

2-Masukkan ketam dan kerang masak hingga sebati. Tambah pula santan kacau. Perasakan dengan air asam dan garam secukup rasa. Masak dalam 5 minit padam api.

Cadangan hiasan:

1- Letakkan mee dalam mangkuk.

2-Kemudian masukkan semua bahan hiasan dan tuang kuah kari tadi. Sedia untuk dimakan

No comments:

Post a Comment