Sunday, February 20, 2011

Bihun Soto Simple

Hari ni saya masak pulak Bihun soto simple..tapi ada banyak kederhakaan resepi la yer..tak derla nak tiru sebijik sebijut.Masak ikut apa yang ada di rumah tak perlu paksa diri kalo ini tak der kena jugak pergi cari. Pandai-pandailakan pelbagaikan resepi jangan terikat pada satu jer. Apa yang lain saya letak bebola daging buatan sendiri. Saya buat banyak yang selebihnya saya frozenkan. Jadi saya tak buatla begedil sebab dah ada bebola daging.ringkas, dan mudahkan..ok layan resepi ya..

Bahan untuk bebola daging

250 gm daging cincang
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1/2 sudu serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
1 biji putih telur

Cara buat bebola daging:
1- Masukkan semua bahan dan kacau sebati.
2-Kemudian bulat-bulatkan dan rebus dalam air mendidih. Bebola terapung tandanya dah cukup masak. Angkat. Untuk kuah saya hanya gunakan rempah soto yang dah siap yang dibeli dekat ofis tempohari. Tapi kena tambah halia,bawang merah dan bawang putih sedikit yang telah dimesin, kulit kayu manis.
Lepas tu masukkan ayam serta kaki ayam. Ayam tu saya potong kecik jer tak carik-carik pun..
Masak hingga mendidih. Perasakan dengan garam.
Biar 5 minit padamkan api dan tabur daun sup dan daun bawang serta bawang goreng.


Untuk cili

15 biji cili padi ditumbuk halus
kicap manis
garam
sedikit perahan asam limau

Cara:

1- masuk semua bahan dalam mangkuk dan gaul perasakan dengan garam

Bahan hiasan:
1 paket bihun yang telah direndam hingga lembut dengan air panas
Daun sup dan daun bawang yang dihiris
Bawang goreng
Taugeh yang dicelur
Tauhu yang digoreng dan dihiris
Serta bebola daging tadi.

Masukkan bihun dalam mangkuk, letak kuah dan semua bahan hiasan tadi atas bihun tersebut dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment