Saturday, February 19, 2011

Lemak Rebung dan Daging

Pak Jang Aisyah request untuk makan makanan kampung. Memang ada rebung dalam peti doremon tuh ingatkan nak pergi pasar tani pagi ni cari perut lembu jadi boleh buat Lemak rebung dengan perut, rasanya Pak Jang Aisyah pun tak pernah makan Lemak Rebung dengan Perut sebab kami biasanya makan sambal tumis rebung dengan udang. Tapi malangnya cari kat pasar tani perut tapi malangnya dah habis jadi belila daging pun ok jugak. Okla layan resepi yang sedap ini ya...Bahan:
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci lengkuas*
10 biji cili padi*(semua bahan ditumbik halus)
2 batang serai diketuk
1 paket rebung jeruk
1/2 kilo daging dihiris
1 cawan santan pekat
1 gelas air
2 keping asam keping
garam secukup rasa

Cara:
1-masukkan semua bahan tumbuk dengan air sedikit dalam kuali masak hingga sebati.
2- Kemudian masukkan serai, daging dan asam keping. masak hingga daging betul-betul lembut.
3- Kemudian masukkan semua rebung beserta air dan santan masak hingga hampir mendidih, perasakan dengan garam.
4- Biar mendidih dalam 5 minit dan padamkan api.


No comments:

Post a Comment