Monday, February 7, 2011

Tempoyak Ikan Patin

Hari ni saya masak Tempoyak Ikan Patin. Tak tau la dari mana saya belajar makan ikan patin ni. Sebabnya masak dulu dok ngan maka, memang la mak tak pernah masak ikan sungai sebab my dad memang tak makan ikan apatahla ikan sungai..Bila saya masak ikan ni kebetulan adik-adik pun ada kat rumah depa pun suka makan...Ni cara saya masak ikan ni.
Bahan:
1 ekor ikan patin dipotong dan cuci bersih dengan asam jawa dan air beras
3 sudu besar tempoyak
10 biji cili padi*
1ulas bawang merah*
1 inci kunyit hidup*
1 ulas bawang putih*(ditumbuk halus)
1 helai daun kunyit dihiris halus
2 batang serai diketuk
2 gelas air secukupnya
2 keping asam keping
garam secukup rasa

Cara
1-Panaskan kuali masukkan semua bahan tumbuk dan sedikit air dahulu beserta serai
2-Kemudian tempoyak serta asam keping kacau sebati jika pekat terus masuk air tadi
3-Lepas tu masukkan ikan masak hingga ikan betul-betul masak kemudian tabur daun kunyit. hidangkan

No comments:

Post a Comment