Saturday, October 16, 2010

Almon Pandan Nestum Muffin

Sempat jugala buat muffin bagi dekat adik bawak bekal, jadi perjalanan balik dia bolehla makan dengan kawan-kawannya. Tapi sebenarnya nak cuba pakai mould muffin yang baru beli tu. Dah lama tengok resepi Pandan Muffin Kelapa dekat blog CMG,En Mat minta permission yer tapi saya dah ubah sedikit tak ikut resepi asal guna bahan yang sedia ada, tapi rasanya huhh..mantap dengan aroma pandan dan nestum. Bahannya seperti dibawah ya.


Bahan:

125 gm mentega
2 biji telur gred A
80gm gula kastor
150gm tepung kek(self-raising flour)
30gm nestum
1/4 cawan susu segar
1 sudu teh paste pandan
1 sudu teh esen vanila
Sedikit almon keping yang dicincang untuk ditabur

Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, alas acuan muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Satukan tepung berserbuk penaik dengan nestum.Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga putih. Masukkan esen vanila kacau rata. Lepas tu masukkan pandan paste dan kacau rata.
  3. Perlahankan speed dan masuk tepung berselang seli dengan susu hingga selesai. Kacau rata. Sudukan 3/4 penuh ke dalam muffin cup tadi dan tabur sedikit badam tadi atasnya. Bakar 25 - 30 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan.
####hasilkan dalam 28 biji bagi standard 24 piece tray muffin.



Ni la rupa mould yang baru beli tu. Hubby yang belikan.

No comments:

Post a Comment