Sunday, October 31, 2010

Bihun Soto Mambo

Entah kenapa sejak-sejak ni asyik nak makan jenis mee-mee jer, laksa, mee kuning, bihun...laksa kena tunggu balik kampung mak buatkan sebab saya takkan buat laksa disebabkan my hubby memang tak makan laksa. Hari tu beli kat kedai ermmm tak sedap pun dengan kuahnya yang ceroi..Tapi teringin nak makan bihun soto sebab hari tu makan masa jamuan dekat ofis rasa cam tak puas jer yerla sebab terlalu banyak makanan jadi yang soto ni letak tepi takla consentrate makan sangat..lepas pada tu baru teringin sangat nak makan...jadi hari ni buatla Bihun Soto Mambo ituew..ikut selera sendirila..lagipun ada rempah soto instat beli kat Melaka hari tu kira sedap juga pakai rempah tu dengan adunan bahan yang lain..Nak tau kenapa namanya Bihun Soto Mambo?sebab umi letak macam-macam tak seperti yang diletak dalam soto, ok nak tahu apa yang diletak layan ya...


Bahan:
1- 1 paket rempah soto segera(yang dibeli di Melaka tu/kalau ada yang lain pun boleh)
2- 1/2 ekor ayam di potong
3- 3 ulas bawang merah*
4-1 biji bawang besar*
5-1/2 inci halia* dimesin
6- Bawang goreng
7-Daun sup dan daun bawang dihiris
8-Garam secukup rasa
9-4 gelas air kosong


rempah soto
Cara untuk buat kuah soto:

1- Panaskan air
2- Masukkan semua ayam masak hingga empuk
3-Setelah masak, asingkan semua isi ayam dalam bekas berasingan
4-Masukkan bahan mesin, rempah soto masak hingga mendidih
5-Perasakan dengan garam. Padam api dan tabur daun sup serta daun bawang tadi.

Bahan untuk ayam :
1- Ayam yang direbus tadi
2- Sos tiram

Caranya:
1=- Gaul semua ayam dengan sos tiram dan goreng.
2-Biar sejuk dan potong

Bahan untuk begedil:
1- 4 biji kentang direbus hingga empuk
2-1 sudu lada hitam
3-1/2 sudu kecil jintan manis ditumbuk(optional)
4-hirisan daun sup dan daun bawang
5-garam secukup rasa
6-Daging cincang(saya guna yang ramli punya)
7-Telur

begedil
Caranya:
1- Lenyek ubi tadi
2- Campur semua bahan diatas dalam ubi kecuali telur
3-Kepal-kepalkan, celup dalam telur dan goreng dengan minyak terendam dan ketepikan

Bahan sambal kicap:
1- cili padi
2-bawang putih
3-kicap pekat
4-gula dan garam
5-perahan air limau nipis

Cara:
1-Campur semua dan mesin, ketepikan.

Bahan hiasan

1- Bihun yang dicelur dengan air panas hingga lembut dan toskan
2-Hirisan daun sup dan daun bawang
3-Fish Ball yang telah digoreng dan dihiris
4-telur rebus
5-Bawang goreng
6-Ayam yang telah digoreng tadi
7-Begedil

Cara hiasan:
1- Letak bihun kedalam mangkuk
2-Tuang kuah soto dan letak semua bahan hiasan tadi.

########huhhh memang sedap...dimakan masa panas-panas


No comments:

Post a Comment