Punyala semalaman dok fikir nak sarapan apa pagi ni.. perlu masa yang singkat untuk disiapkan dan perlu guna bahan yang sedia ada di rumah.... then abih berkerut kepala ni, baru teringat ada pulut.....ada kelapa parut.. gula merah pun ada dan santan pun ada...hmmmm maka terciptala pulut inti.Bukan apa disebabkan papa akan pergi ke workshop di Shah Alam untuk major service car awal lebih kurang jam 9.00 pagi papa akan pergi, dan akan mengambil masa yang lama lebih kurang dalam 4 jam untuk major service complete, jadi sebagai isteri mithali tak nakla suami ku kelaparan dekat bengkel tu sementara tunggu kereta siap.. memang dah tahu suami ku ni takkan makan di luar kalau dia tahu isteri dia ada kat rumah.. cam mana lapar sekali pun perut dia tuh.. Jadi pagi tadi sediakan pulut inti dengan kopi susu...Ni juga antara makanan kegemaran umi masa kecik dolu..teringat dulu masa lebih kurang tadika cam tu selalu beli pulut inti yang dibalut dengan daun pisang dengan sorang nenek tu rm0.20 je..pastu nenek tu akan pergi mengaji quran sama-sama dengan umi dekat rumah tok cik..tapi dua-dua ni dah arwah..moga Allah merahmati roh mereka..layan la resepi tuh yer..
Bahan:
1- Pulut
2-santan
3-secubit garam
4-1 helai daun pandan
5-air untuk mengukus
6-1 keping asam keping
Caranya
1-Rendam pulut semalaman dengan sekeping asam keping(tujuan asam keping supaya pulut yang dimasak akan kelihatan berkilat)
2-Keesokkan masak air hingga mendidih dalam pengukus, kemudian masukkan pulut, santan dan garam gaul sebati.
3-Kukus hingga masak dan ketepikan
Bahan inti
1-Kelapa parut
2-Gula melaka/gula merah
3-secubit garam
4-1 helai daun pandan
Cara:
1-Masukkan semua bahan dalam kuali dan masak ningga kering.
2- Hidang inti bersama pulut tadi.
******resepi ikut anggaran sendiri.
No comments:
Post a Comment