Menu malam ni hanya goreng Keow Teow Kerang. Tengahari tak masak sebab dah kenyang makan cucur udang masa sarapan pagi tadi. Lagi pun nak rehatkan perut sebab terlalu banyak makan semalam. Lagi satu sempat buat Strawbery Smoties sebab lepas geram order strawberry blended dekat Pak Li Kopitiam tuh rasanya sekadar letak perasa strawberry saja. Resepi Keow Teow Kerang seperti dibawah ya. Untuk resepi Strawberry Smoties klik kat sini ya.
Bahan
1- 1 Pek Keow Teow
2- 10 ekor udang
3- 100 kerang direbus dan ambil isi
4- 30gm taugeh
5-30gm kucai
6-1 ulas bawang merah dihiris
7-1 ulas bawang putih diketuk
8-1 sudu cili kisar
9-1 sudu kicap cair
10- 2 sudu besar sos ikan
11- garam secukup rasa
12- 3 sudu besar minyak
13- 2 biji telur
14- 1/2 gelas air
Caranya:
1- Panaskan minyak dan tumis bawang
2- Masukkan cili, kicap dan garam gaul sebati.Masukkan pula air
3- Tuangkan sos ikan lepas tu masukkan keow teow udang dan kerang gaul sebati.
4- masukkan kucai dan taugeh diikuti dengan telur kacau dan padamkan api. Jangan terlalu kering keow teow tersebut.
##sedap dimakan dengan cili jeruk
Cara buat cili jeruk
1- Hirisan cili merah atau cili hijau
2- gula
3- cuka
Cara:
1- Masukkan semua bahan dan simpan dalam bekas tertutup simpan semalaman. Boleh disimpan lama dalm peti ais.
No comments:
Post a Comment