Salam Sabtu untuk semua. Hari ni second last brother nak datang rumah dengan kawannya. Kalau nak ikutkan memang tak nak masak sebab tengahari ni ada jamuan depan rumah lepas tu lepas magrib pulak ada jamuan dekat hujung dekat rumah, tapi dah adik nak datang so masak la juga. Kiranya masak jer apa yang ada daalm peti ais tu. Kebetulan masih ada kerang yang telah di frozenkan hari tu so apa lagi korbankan lah.Ini pertama kali masak Kerang Masak Lemak Kering.Masak lemak ni tak berkuah sangat, entahla rasa cam tak sesuai kalau kerang ni dimasak berkuah banjir Resepi seprti dibawah ye.Bahan:
1- 300 gm kerang yang telah direbus
2- 6 biji cili padi*
3-1/2 inci lengkuas*
4-1/2 inci halia*
5-4 ulas bawang merah*
6-3 ulas bawang putih
7-1 batang serai dihiris* (dimesin halus)
8- 3 sudu besar santan pekat
9-1 gelas air
10- 2 keping asam keping
12- 1 sudu besar minya
13- Garam secukup rasa
Cara:
1- Panaskan minyak dan tumis semua bahan mesin
2- Hingga naik bau masukkan asam keping dan juga kerang.
3-Tambahkan air dan santan serta perasakan dengan garam.
4-Reneh sehingga agak kering dan padamkan api.
##sedap dimakan dengan nasi panas.
Namapak sedapppp jewww....bak try masa laaa
ReplyDelete