Wednesday, November 3, 2010

Ayam Kung Pow

Menu malam ni masak Ayam Kung Pow. Saya suka makan masakan ni dekat restoran Cina Muslim, minta dia suruh buat pedas skit..sedap..Baru pertama kali buat sebab tengok dekat dapur CMG ada menu ni. Tapi cam biasa saya ubah guna bahan yang sedia ada dekat rumah la...layan resepi ya:

Bahan untuk ayam:
1- 4 Ketul isi ayam
2-1 sudu sos tiram
3-2 sudu tepung jagung

Cara penyediaan:
1-Gaul ayam bersama sos tiram
2- Kemudian gaul ayam tersebut dengan tepung jagung perap selama 30minit
3-Kemudia goreng dan ketepikan.

Bahan untuk kuah
1- 3 ulas bawang putih dicincang
2-4 biji cili kering dihiris kasar
3-2 sudu kicap manis
4-1 sudu cili kisar
5-1/2 gelas air
6-3 sudu biji gajus yang dipanggang/digoreng
7-hirisan lada bengala hijau
8-1 sudu minyak bijan
9-gula secukup rasa

Cara:
1-Minyak goreng ayam tadi, tumis pulak cili kering dan bawang putih hingga wangi
2-Masukkan cili kisar dan juga kicap manis serta air kacau dan perasakan dengan garam
3-Masukkan pula ayam tadi masak hingga pekat skit tambah minyak bijan, lada bengala dan tabur kacang gajus tadi.
4-Dalam 3 minit masak padamkan api dan hidangkan.