Sunday, November 28, 2010

Sup Tulang Tomato

Dah lama tak buka buku resepi 'SEDAPNYA' dari Chef Wan. Ni buku resepi pertama yang saya beli masa muda remaja dulu. Kebanyakkan resepi dalam buku ni saya dah cuba masa mula-mula beli dulu. Iala bukan hanya beli buku tu buat koleksi tanpa mencuba kandungan didalamnyakan. Memang sedap-sedap belaka resepi dalam buku ni. Antara banyak chef terkemuka di Malaysia ni resepi dari Chef Wan yang saya suka. Hari ni saya masakkan Sup Tulang Tomato,saya gunakan tulang lain selain dari ekor lembu, tapi dalam buku tu tajuknya Sup Ekor Lembu Chef Wan. Cara masak tu saya ubahla skit mengikut kehendak sendir, namun rasanya tidak mengubah rasa.Nama resepi pun tak la segempar manakan tapi hasil masakkan tu buatkan orang yang makan terkenang keenakkan rasanya. Ni resepinya ok.

Bahan:
1-125 ml minyak sayuran (saya guna minyak masak saja)
2-500 gm ekor lembu (saya guna tulang lain)
3-2 sudu besar serbuk ketumbar
4-1 sudu besar jintan putih*kisar halus
5-1 sudu besar jinta manis*kisar halus
6-11/2 sudu besar tomato puri
7-6 cawan air
8-1 batang lobak merah dipotong
9-1 biji ubi kentang di potong
10-2 batang saderi dihiris kasar
11-garam secukup rasa
12-lada hitam kisar secukup rasa
13- daun ketumbar dihiris
14-bawang goreng untuk ditabur
15- 1 biji tomato belah 4

Rempah tumis
1- 4 biji buah pelaga
2-kulit kayu manis
3-bunga cengkih
4-bunga lawang

Dikisar
1- 10 ulas bawang merah
2-4 ulas bawang putih
3-2 batang serai
4-1 cm halia

Caranya:
1- rebus semua tulang dalam periuk tekanan dan ketepikan.
2- Panaskan minya dan tumis semua bahan tumis hingga naik bau, kemudian masukkan semua bahan kisar masak hingga sebati hingga naik bau.
3- Kemudian masukkan tomato puri gaul serta air rebusan bersama tulang tadi, masak sehingga tulang tersebut sebati dan serata dengan bahan tumis tadi reneh lagi lebih kurang 20minit.
4-Kemudian masukkan semua sayur masak hingga empuk.
5- Padamkan api dan tabur daun ketumbar dan bawang goreng. Sedap dimakan dengan nasi panas atau cicah dengan roti mahupun dimakan begitu saja.

No comments:

Post a Comment