Monday, November 15, 2010

Biskut Makmur dan Rich Fruit cake

Banyak kerja yang perlu disiapkan hujung minggu hari tu. Nasib baik semua achive target. Semua kena deliver hari Isnin ngan Selasa. Ada satu lagi aktiviti yang perlu disiapkan malam ini.. Dengan ada kenduri yang perlu dihadiri lagi..huhh sunguh memenatkan tetapi berbaloi...
Biskut ni tak ketinggalan dek zaman..setiap kali raya dah menjadi kemestian mesti akan ada orang tempah..Terima kasih pada regular customer.. Dan ni pulak fruit cup cake..sebenarnya buat kek buah sebiji sebab ada tempahan tapi yang baki tu saya buatkan cup cake dapat dalam 6 biji jer la..kejap jer santap 6 biji..resepi ambik dari DTS tapi ubah skitla guna bahan yang ada sebab tempahan last minute jadi cam ginila..tapi hasilnya sedap jugak.tanbahan menggunakan mentega golden churn masa bakar tu semerbak baunya sampai keluar rumah...

Resepi seperti dibawah yer:

Bahan:

1- 375 g buahan campuran

2-250 g mentega "Golden Churn"

3-300 g tepung superfine*

4-1 camca teh cream of tartar*

5-3 biji telur gred A

6-150 g gula kastor

7-150 g gula pasir (untuk gula hangus)

8-1/4 cawan badam keping dicincang

9-1/8 sudu mix spice* (disatukan dan diayak)

10-1 sudu teh esen vanila

11- sedikit almond flakes untuk ditabur diatas

Caranya:

1-Panaskan oven 180c selama 7 minit.

2-Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang. Lepas tu masukkan telur satu persatu. Pukul lagi.

3- Tepung tadi di gaul dengan buahan campuran serta almond cincang dan ketepikan.

4-Masukkan pula esen vanila. Kemudian masukkan bahan tepung tadi.

5-Masak gula pasir atas bekas caserol hingga menjadi macam caramel dan padamkan api.

6-Masuk gula hangus tadi dalam adunan tepung sambil dipukul dengan speed perlahan hingga sebati.

7-Masukkan dalam tin pembakar ukuran 8" yang telah digris dengan mentega,tabur almond. Bakar 180c selama 50 minit.

8-Untuk lebih sedap, setelah sejuk balut dengan aluminium foil dan masuk dalam peti ais dan biar semalaman sebelum di makan.. bahan kek akan lebih sebati/moist.

1 comment: