Resepi seperti dibawah yer:
Bahan:
1- 375 g buahan campuran
2-250 g mentega "Golden Churn"
3-300 g tepung superfine*
4-1 camca teh cream of tartar*
5-3 biji telur gred A
6-150 g gula kastor
7-150 g gula pasir (untuk gula hangus)
8-1/4 cawan badam keping dicincang
9-1/8 sudu mix spice* (disatukan dan diayak)
10-1 sudu teh esen vanila
11- sedikit almond flakes untuk ditabur diatas
Caranya:
1-Panaskan oven 180c selama 7 minit.
2-Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang. Lepas tu masukkan telur satu persatu. Pukul lagi.
3- Tepung tadi di gaul dengan buahan campuran serta almond cincang dan ketepikan.
4-Masukkan pula esen vanila. Kemudian masukkan bahan tepung tadi.
5-Masak gula pasir atas bekas caserol hingga menjadi macam caramel dan padamkan api.
6-Masuk gula hangus tadi dalam adunan tepung sambil dipukul dengan speed perlahan hingga sebati.
7-Masukkan dalam tin pembakar ukuran 8" yang telah digris dengan mentega,tabur almond. Bakar 180c selama 50 minit.
8-Untuk lebih sedap, setelah sejuk balut dengan aluminium foil dan masuk dalam peti ais dan biar semalaman sebelum di makan.. bahan kek akan lebih sebati/moist.
byknye resepi..bolela mencuba nanti..:)
ReplyDelete