Bahan base:
150 gm biskut marie
130 gm butter cair
Cara:
1- Campur semua bahan, tekan pada dasar loyang yang dialas dengan kertas minyak kemudian sejukkan.
**saya hanya gunakan potongan sponge kek sebagai base
Tofee
Bahan:
40 gm almond nib
60 gm gula kastor
Cara:
1- Masakkan gula dalam bekas caserol sampai kuning, masukkan almond nib, gaul. Tutup api dan ratakan atas loyang sebentar.
2-Bila sejuk patah-patahkan kecil.
Bahan Cheese
200 gm cream cheese
20 gm gula kastor
8 gm gelatin
60 gm air
200 gm whipped cream (whisk dahulu)
Cara:
1-Putar cream cheese sampai gebu, masukkan gula dan pukul sampai smooth. Kemudian tapiskan.
2-Dalam bekas lain, curah gelatin dalam air, biar seketika double boiled sampai gelatin hancur. Campurkan pada adunan cream cheese, gaul rata
3-Akhir sekali kacau dengan whipped cream, masukkan dalam loyang 7', berselang seli tabur toffee tadi.
4- Sejukkan dalam peti ais
Topping
1/2 cawan brown sugar
1 cawan anchor whipping
1 tsp butter
Cara:
1-Campur semua bahan, panaskan sampai pekat. Kemudian sejukkan dalam suhu bilik
Hiasan
100 gm walnut (imported) di tos dan cincang
Cara:
1- Keluarkan kek tadi dan tabur walnut kemudian letak topping tadi. Hidangkan
wah sedapnyer kek ni .. kena try gak ni ..
ReplyDeletewalnut tu ditos?x fhm la....kene rebus ke?atau kene bakar dulu?
ReplyDeleteWaaa bagusnye la u share resepi yg berbayar ye...
ReplyDeletehai Wany walnut tu di panggang sekejap dalam oven lebih kurang 5 min
ReplyDeletehai Tinaz, walaupun resepi berbayar tapi ilmu tetap dari ALLAH jadi tak salah berkongsi ilmu untuk dapat pahala lebih.
thank yer..nk yer resepi ni...
ReplyDeleteNak tanya, yg bahan utk cheesecake tu, 200 gram whipped cream tu guna dairy whipped cream mcm brand anchor (contohnya) ke atau guna non-dairy whipped cream (contohnya Rich's) yg dah siap manis tu?
ReplyDeleteThanks.
thank for the resipi.. ramai my customer yg suka kan kek ni..
ReplyDelete