Rasanya dah musim ikan sembilang nih, sebab pergi jer pasar banyak ikan sembilang tersadai kat meja-meja pak cik jual ikan tuh..sihat-sihat uuu.. memang kegemeran I gulai sembilang nih kalo ikan sembilang masak lain I tak layan.. Kalo balik kampung, mak pergi pasar jer mesti mak beli ikan sembilang buat gulai untuk I ler.. sedap makan lak nasi tengah panas dengan sambal belacan memang huishshhs menjilat jari.. layan resepi ya..
1 kilo ikan sembilang (potong ikutla berapa kerat pun) basuh dengan air garam dan asam untuk hilang hanyir
4 sudu besar rempah ikan
1 biji timun dibelah tengah dan hiris 1/2 inci tebal
2 biji tomato belah 4
asam dan garam secukup rasa
1 ranting daun kari
3 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 Cawan air
1 Cawan santan jangan terlalu pekat
Cara
1- Tumis bawang dan daun kari hingga naik bau
2-Masukkan rempah ikan dan air kacau hingga naik bau dan pecah minyak
3-Tambah air asam jawa dan garam secukup rasa, biar sebati
4- Tambah hirisan timun
5-Masukkan ikan tadi dan tuang santan masak hingga pecah minyak
6-Akhir masukkan tomato dan padam api.
No comments:
Post a Comment