Sunday, January 24, 2010

Gulai Sembilang


Rasanya dah musim ikan sembilang nih, sebab pergi jer pasar banyak ikan sembilang tersadai kat meja-meja pak cik jual ikan tuh..sihat-sihat uuu.. memang kegemeran I gulai sembilang nih kalo ikan sembilang masak lain I tak layan.. Kalo balik kampung, mak pergi pasar jer mesti mak beli ikan sembilang buat gulai untuk I ler.. sedap makan lak nasi tengah panas dengan sambal belacan memang huishshhs menjilat jari.. layan resepi ya..




Bahan
1 kilo ikan sembilang (potong ikutla berapa kerat pun) basuh dengan air garam dan asam untuk hilang hanyir

4 sudu besar rempah ikan

1 biji timun dibelah tengah dan hiris 1/2 inci tebal

2 biji tomato belah 4

asam dan garam secukup rasa

1 ranting daun kari

3 ulas bawang merah dihiris

2 ulas bawang putih dihiris

2 Cawan air

1 Cawan santan jangan terlalu pekat


Cara

1- Tumis bawang dan daun kari hingga naik bau

2-Masukkan rempah ikan dan air kacau hingga naik bau dan pecah minyak

3-Tambah air asam jawa dan garam secukup rasa, biar sebati

4- Tambah hirisan timun

5-Masukkan ikan tadi dan tuang santan masak hingga pecah minyak

6-Akhir masukkan tomato dan padam api.

No comments:

Post a Comment