Hari ni tukar resepi kepada ikan pulak. Ikan masak taucu. bila makan masakan nih teringat tok di kampung dulu masa kecik-kecik tok suka masak taucu, sebab tak pedas so semua cucu-cucunya boleh makan. Tapi resepi kali nih pedasla skit bagi ada ummm skitla..
Bahan
1- 4 ekor ikan selar yang telah diboreng dengan serbuk kunyi
2- 4 sudu taucu
3- air asam jawa
4- 8 biji cili padi ditumbuk kasar
5- 1 biji bawang merah dan 3 ulas bawang putih dihiris
Caranya
1- Tumis bawang tadi
2- Masukkan taucu dan 200ml air kacau sebati
3-Tambah air asam jawa dan cili padi biar sebati masukkan ikan tadi
4-Masak dalam 5 minit dan padamkan api.
**resepi ni tak perlu masukkan garam sebab taucu dah masin
No comments:
Post a Comment