Saturday, January 2, 2010

Satay




Bila buka peti doremon tuh ada baki daging satay goreng yang belum dimasak.. Iala buat frozen banyak-banyak simpan dalam peti ais..balik keje terus masak jer cepat skit.. tapi pagi nih terlebih rajin cucuk la daging satay dekat lidi dan bakar...dapatla dalam 15 cucuk..sarapan satay tanpa kuah saja ... sedap gak sebab dah perap lama so cukup terasala kesatayannya...satay ni kalo diperap lama lebih sedap..my douter pun suker makan satay macam papa dia..ok resepi satay
Bahan
500 gm daging dihiris memanjang
3 inci lengkuas #
3 batang serai#
5 ulas bawang merah#(mesin halus)
1/2 cawan gula
garam secukup rasa
sedikit serbuk jinta manis
serbuk kunyit secukupnya
lidi secukupnya untuk mencucuk
Caranya
1- Campur semua bahan diatas dan gaul sebati. Perap dalam masa 3 hari.
2- Lepas 3 hari, cucuk daging pada lidi dan sedia untuk dibakar, renjis dengan serai yang direndam bersama minyak..

No comments:

Post a Comment