
Inila rupanya mee siput tu. Sedap rasanya.. Dalam sepeket nih ada 20 keping. Tapi untuk hidangan malam nih umi dan hubby jer makan so masak 6 keping dah cukup sorang 3 keping..
Bahan
6 keping mee siput
10 ekor udang saiz L
2 ekor sotong dihiris
3 ulas bawang putih diketuk
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
kicap pekat ikut kehitaman
1/2 sudu serbuk lada hitam
4 cawan air
Hirisan sayuran(lobak merah,sawi,baby corn,kobis)
garam secukup rasa
Cara
1-Tumis bawang putih dalam minyak sedikit dan hingga naik bau
2- Masukkan udang dan sotong goreng sekali tambah air dan masukkan semua bahan sos tadi termasuk kicap dan lada hitam.
3- Agak semua dah sebati perasakan dengan garam dan letak mee dalam kuah tersebut(mee ni agak lambat skit nak kembang tetapi masak jangan terlalu kembang nanti tak sedap)
4-Akhir sekali masukkan semua sayuran tadi dan dihidangkan..selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment