
Bahan:
1- Bawang merah 3 ulas*
2-Bawang putih 3ulas*
3-1 inci halia*mesin
4-30 gm rempah kabsa
5- kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih
6-1/2 biji lemon belas 2
7- 2 1/2 pot beras
8-1/2 batang lobak merah dibelah 4 dan potong memanjang 2 inci lebih kurang
9- 1 biji tomatao belah 4
10-1/2 cawan gajus panggan dahulu
11- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
12- 1/2 sudu garam dan gula
13- 500gm campur daging dan tulang
14- air 4 gelas
15- 2 sudu besar minyak sapi
16-1 sudu besar butter
17- 1 Biji bawang besar dihiris
18-1/2 sudu kecil serbuk kunyit (sepatunya guna safran tapi tak ada)
19-3 biji lada merah tanpa potong
Cara:
1- Panaskan minyak sapi dan butter.
2- Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga tadi masak dalam 3 minit dan kemudia masuk pula bahan mesin tadi, masak hingga naik baunya.
3-Lepas tu masuk pula rempah kapsa,serbuk kunyit dan gaul masak lagi.
4-Langkah seterusnya masuk daging dan tambah air gaul biar sebati dengan bahan rempah tadi. 5- Masak hingga daging lembut dan perasakan dengan garam dan gula serta lada hitam
6- Kemudian masukkan semua sayuran tadi dan tambah beras beserta dengan lemon.
7- Biar hingga nasi masak dan kering, kemudian tabur gajus dan sedia untuk dihidangkan.
(*******jika tak ada periuk tekanan boleh guna periuk nasi masak supaya daging tersebut tidak liat)
********Saya makan dengan sayur kacang panjang dibuat kari kering dan papadom
ussshhh..sedapnyer...:)
ReplyDelete