Thursday, August 12, 2010

Kari Ayam Kampung Kapitan

Menu berbuka malam nih..Ayam kampung. Memang teringin lama nak makan ayam kampung nih. Jadi belila seekor rm 18.00 tau. Tapi yang kesiannya dekat ayam tuh..dekat kedai tu kita pilih ayam apa yang kita nak, lepas tuh taukeh kedai tu tangkap ayam sembelih dan saing terus.. huuhh memang kesain betul tengok, tapi nak buat macam mana dah makanan kitakan..untuk dibuat lauk...Saya buatkan 'Kari Ayam Kampung Kapitan' kari ni memang tak letak santan dan asam, sebab tu ditambah dengan tomato supaya rasa masamnya soft gitu.


Bahan:
1- 1/2 ekor ayam kampung muda dipotong dan basuh bersih
2- 2 sudu besar rempah daging
3-2 sudu besar kerisik
4-3 ulas bawang merah *
5-3 ulas bawang putih*
6- 2 sudu cili kisar
7-1 inci halia * di kisar halus
8- 1 biji tomato dihiris 8
9- garam secukup rasa
10- 1 liter air
11-minyak untuk menumis
12- 1 biji ubi kentang di potong 10


Caranya:
1-Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar serta cili kisar hingga naik baunya.
2-Masukkan rempah kari serta kerisik gaul sebati dan masukkan ayam serta air.
3- Tambah ubi kentang beserta air, reneh hingga ayam empuk
4- Perasakan dengan garam, gaul
5-Akhir masukkan tomato dan padam api, hidangkan.

No comments:

Post a Comment